top of page

10 TING DER STYRKER DIT IMMUMFORSVAR

Indlæg er skrevet i foråret 2020. Mine råd ifht. at styrke sit immunforsvar gælder dog stadig - hvis ikke endnu mere i dag. God læselyst. 🥰


Kæreste jer,


Jeg håber, I har det godt trods disse svære tider. Jeg må indrømme, at jeg synes, det er en ret vild tid, vi befinder os i lige nu - det er både skræmmende og trist på samme tid. Skræmmende fordi den her virus rent faktisk kan gå ud over nogle af dem, der ikke er fysisk stærke i vores samfund, og jeg sender derfor en kærlig tanke til alle, der er påvirket på den ene eller ande måde lige nu... Og så er det trist fordi rigtig mange af os bliver rigtig bange, hvilket også er så forståeligt. Jeg selv må da også indrømme, at jeg er lidt nervøs for hele situationen, men i mit tilfælde fordi, jeg er gravid, og det aldrig er sjovt at blive syg som gravid. Og så har man jo ligesom også ansvaret for et andet lille menneske, som man jo vil gøre alt for at passe på.


Som situationen er lige nu, synes jeg, det giver rigtig god mening, at vi alle tager de ekstra forbehold, der er blevet anbefalet fra staten. Selv arbejder vi for så vidt muligt hjemmefra, kommer ikke tæt på mennesker, der ikke er absolut nødvendige at være tæt på lige nu, og så selvfølgelig hyppig håndvask og håndsprit.

MEN, som holistisk helsevejleder og kommende Heilpraktiker er der dog én ting, jeg slet ikke synes, der er nok fokus på; nemlig hvordan vi hver især kan styrke vores immunforsvar og på den måde være mere modstandsdygtig overfor forskellige sygdomme, herunder Corona-virussen.


Derfor har jeg i dagens indlæg samlet nogle af de ting, som jeg er ekstra opmærksom på at tage/spise disse dage, lige fra vitaminer og mineraler til homøopati, mælkesyrebakterier og selvfølgelig god og næringsrig mad - alt sammen for netop at styrke immunforsvaret og gøre mig selv mere immun og modstandsdygtig overfor den her type virus, og alt muligt andet selvfølgelig.


Disclaimer! Følgende er mine personlige erfaringer og råd, når det drejer sig om at styrke immunforsvaret. Det er altså ikke en decideret kur mod nogen form for virus eller sygdom men kan derimod bruges til at give immunforsvaret et boost og på den måde gøre os mere modstandsdygtige. Tal altid med din læge, hvis du lider af nogle sygdomme eller er i tvivl.VITAMINER


C-vitamin: kendt af mange for at booste immunforsvaret, og det er også præcist en af C-vitaminets mange funktioner. Vi forbruger ekstra meget C-vitamin, når vi er pressede både fysisk og psykisk, og når vores immunforsvar er svækket på den ene eller anden måde. Derfor giver det rigtig god mening at tage et ekstra tilskud af C-vitamin i disse situationer.

C-vitamin er desuden et vandopløseligt vitamin, hvilket betyder, at du ikke kan opbygge et depot af det i kroppen. Du skal derfor ikke være bange for at tage for meget C-vitamin, da du blot udskiller det over urinen og i "værste" fald får en smule diarré. Men der skal altså rigtig meget til.

Jeg har prøvet flere forskellige C-vitaminer men tager lige nu Omni-C fra Biosym. De er på 500mg, og dem tager jeg typisk 3 stk. af om dagen.


D-vitamin: er kendt af mange som solskinsvitaminet, idet vi danner D-vitamin, når solen skinner på os. Desværre skinner solen ikke så meget her i landet, og derfor giver et tilskud af D-vitamin fra omkring oktober til maj rigtig god mening. D-vitamin har et hav af funktioner i kroppen men er relevant lige her, idet det også styrker kroppens immunforsvar.

D-vitamin er desuden et fedtopløseligt vitamin, hvilket for det første betyder, at vi kan opbygge et depot af det i kroppen. Netop derfor er det vigtig ikke at overdrive indtaget af D-vitamin, men igen skal der rigtig meget til, og en periode med omkring 90mcg om dagen bør for alle være fint. Derudover skal de fedtopløselige helst tages sammen med noget fedt - eller endnu bedre, ligge i olie, så vi optager dem bedst muligt.

Selv tager jeg lige nu dfi's D-vitamin på 90 mcg, som indholdsmæssigt hører til den høje ende. Efter denne her corona-periode går jeg ned til kun at tage en hver anden dag, og sådan kan du også justere op og ned.


A-vitamin: et ofte overset vitamin, når det kommer til lister over vitaminer, der styrker immunforsvaret men er ikke desto mindre SUPER-vigtigt at have med! A-vitamin har mange funktioner men er relevant her, idet den øger modstandkraften overfor alle former for infektioner. Derfor giver det rigtig god mening at tage et A-vitamin-tilskud disse dage.

NB! Det skal dog siges, at hvis du som jeg er gravid, skal du IKKE tage ekstra tilskud af A-vitamin, da vitaminet i større mængder har vist sig at kunne give fosterskader. Det er dog helt fint at tage en multivitamin, hvor der er A-vitamin i.

A-vitamin er ligesom D-vitamin et fedtopløseligt vitamin, hvilket også her betyder, at vi kan opbygge et depot af det i kroppen. Netop derfor er det vigtig ikke at overdrive indtaget af A-vitamin, men igen skal der rigtig meget til.

Når jeg ikke er gravid tager jeg selv A-vitamin HVER dag, og her er min absolutte yndling Total-A fra Biorto på 1500mcg.


Multivitamin: et all-round supplement til din kost, som jeg altid anbefaler, når folk spørger mig om vitaminer og mineraler. Med en multivitamin - en god en af slagsen vel at mærke - får man en bred vifte af både vitaminer og mineraler, men den garanterer ikke nødvendigvis - typisk aldrig - at vi bliver dækket på alle fronter. Derfor giver det i flere tilfælde og perioder i livet mening, at tage de enkelte vitaminer, mineraler, olier osv. enkeltstående.

Min yndlings multivitamin er Biosyms Omnimin, som indeholder en bred vifte af både vitaminer, mineraler og antioxidanter.


MINERALER


Selen: en kraftig antioxidant med (blandt andet) stor betydning for immunforsvarets normale funktion. Mangel på selen kan føre til adskillige symptomer, hvor et af dem er, at man er mere modtagelig overfor virus-infektioner. I Danmark bliver selen tilsat foder til husdyr netop for at undgå følgerne af manglerne på mineralet. Derfor giver det rigtig god mening at os mennesker altså også tager et tilskud.

Selv tager jeg selen fra Biosym, men der findes mange gode tilskud af selentilskud på markedet. Tages om aftenen sammen med dine andre mineraler, da disse optages bedst på den tid af døgnet.


Zink: endnu en kraftig antioxidant, der også er yderst vigtig for immunforsvaret. Et af mangelsymptomerne på zink er (også) et svækket immunforsvar, hvorved man er mere modtagelig overfor infektioner, så som virus. Jeg tager selv zink fra Biosym, men der findes mange gode tilskud af zink på markedet. Ligesom selen tages zink om aftenen sammen med dine andre mineraler.


HOMØOPATI


Infeksin: et homøopatisk lægemiddel, der styrker leverens, miltens og lymfesystemets funktioner, som jo alle er afgørende for kroppens immunforsvar. Den er genial ved alle former for infektionssygdomme og influenza, hvor jeg har brugt den flere gange. Jeg tager selv 15-20 dråber Infeksin i lidt vand tre gange om dagen i disse tider. Er man blevet ramt, kan man tage akut dosis på 50 dråber i et glas vand og drikke over noget tid, gerne op til flere gange om dagen. Infeksin er fra Holistica Medica og kan købes i diverse helsekost.


Argentit Comp.: et homøopatisk lægemiddel, der typisk gives ved akutte betændelser med høj feber. Midlet stimulerer akut immunsystemet, så kroppen får energi til at bekæmpe betændelser og infektioner. I disse tider tager jeg 10 dråber i lidt vand tre gange om dagen. Er man blevet ramt, kan man tage akut dosis på 50 dråber i et glas vand og drikke over noget tid, gerne op til flere gange om dagen. Argentit Comp. er fra Allergica og kan købes i diverse helsekost.


Engystol: et homøopatisk lægemiddel, der er særlig god til at aktivere det uspecifikke immunforsvar (som er det, der skal bekæmpe fremmede bakterier, vira etc.). Jeg har brugt det mange gange i forbindelse med influenza og har rigtig god erfaring med det. Disse dage tager jeg 1 tablet tre gange om dagen. Engystol er fra Heel og kan købes i diverse helsekost.


PROBIOTIKA aka MÆLKESYREBAKTERIER


Disse gode bakterier anbefaler jeg ALLE at tage. Størstedelen af vores immunforsvar sidder nemlig i tarmene, og derfor er det enormt vigtigt, at vores tarmflora fungerer optimalt. Selv er jeg stor fan af Multidophilus 24 fra Solaray, da denne indeholder en bred vifte af aktive bakterier og et højt antal. Der findes dog mange gode mælkesyrepræparater på markedet, men jeg vil til enhver tid anbefale, at du køber den i din lokale helsekost.


FØDEVARER, DER BOOSTER IMMUNFORSVARET


Og så til en mindst lige så vigtig del, nemlig den mad vi spiser. Særligt lige nu er det vigtig at spise så sundt som muligt. Ikke fordi vi så ikke må spise noget som helst usundt overhovedet men forstået på den måde, at en god, næringsrig kost bestående af friske og ikke-forarbejdede fødevarer simpelthen booster hele vores system. Jeg kan særligt anbefale, at vi spiser (meget!) mere:

- grønt, i form af spinat, grønkål, broccoli, avocadoer etc, da de grønne grøntsager er rige på en masse vigtige vitaminer, mineraler, antioxidanter mv.

- bær, da disse særligt indeholder mange antioxidanter, som netop er i stand til at beskytte kroppen mod infektioner - her særligt de mørke bær så som blåbær, aroniabær, acai etc. Farven er typisk et tegn på niveauet af antioxidanter, de indeholder

- kokosolie, der udover at have en genial fedtsyresammensætning samtidig er både svampedræbende, anti-bakterielt og anti-viralt og skaber på den måde et ugæstfrit miljø for diverse indtrængere samt

- krydderier, da disse også er rige på næringsstoffer. F.eks. bruger vi rigtig meget hvidløg, gurkemeje, ingefær, chili osv. disse dage.


SØVN, KÆRLIGHED, POSITIV TANKER OG GOD ENERGI


... lyder måske lidt fluffy, men har faktisk alle sammen (særligt søvn) vist sig at have en positiv effekt på ikke blot vores sind men også vores fysiske krop. Så selvom det ér en svær situation lige nu er det vigtigt at huske de her ting.


Håber du kunne bruge denne mini-guide, og at du og dine kære kommer bedst muligt gennem denne svære tid. Skriv altid, hvis du har spørgsmål. ❤︎


Kærligst, Karen

Comments


bottom of page