top of page

6 GENIALE MÅDER AT BRUGE KOKOSOLIE PÅ


Hej alle 💛


Jeg bliver tit spurgt, hvilke spiseolier, der er mine yndlings, og her især hvilke jeg bruger til huden. Her har jeg nogle stykker, som jeg sværger til, og som jeg selv tager på daglig basis; herunder fiskeolie, et miks af hørfrø- og kæmpenatlys olie, forskellige olier i madlavningen herunder særligt oliven- og avocadoolie og ikke mindst kokosolie, som jeg lige vil fortælle lidt om i dag. 😊

Kokosolie er nemlig FANTASTISK for vores krop på flere forskellige måder, og derfor er den også en af de olier, jeg altid anbefaler, når jeg bliver spurgt til råds om olier.I ved nok også, at jeg er rimelig nørdet, når det kommer til sundhed, mad, kosttilskud osv 👵, OG at jeg samtidig er ved at læse til Heilpraktiker - så derfor tænkte jeg, at jeg ville se lidt nærmere på kokosolie og finde ud af, hvorfor den er så enormt gavnlig for vores krop.

Der har nemlig på det seneste været meget snak frem og tilbage, om hvorvidt kokosolie nu er sundt til det ene og det andet i kroppen, og det er mega ærgerligt, for det gør nemlig, at vi holder op med at bruge den, uden egentlig at vide, om der er nogen reel grund til det.. Nå, men selv har jeg i hvert fald altid været helt overbevist om, at kokosolie er godt for os og efter at have læst Functional Foods bog om Kokosolie er jeg kun blevet bekræftet i det. Så derfor er jeg selvfølgelig nødt til at dele nogle af de mange (geniale!!) ting, kokosolie kan bruges til med jer!

Og netop af de årsager, (som er listet lidt længere nede i indlægget) er kokosolie fast inventar i både mit køkken OG badeværelse ikke mindst. Den er nemlig fantastisk både udvortes og indvortes. 🙏KORT OM KOKOSOLIE


Kokosolie indeholder flere forskellige fedtsyrer men primært af mættede fedtsyrer, som udgør 92% af fedtsyresammensætningen i kokosolie. Størstedelen (ca. to tredjedele) af de mættede fedtsyrer i kokosolie udgøres af de såkaldt mellemkædede/mellemlange fedtsyrer, og det er netop det, der gør kokosolien unik og adskiller den fra andre olier. De har nemlig en en fantastisk effekt på vores krop.

Derudover indeholder kokos også flere forskellige plantenæringsstoffer, som vores krop også elsker og har stor gavn af. 🙏

Desværre har der på det seneste været en hel del snak om, hvorvidt kokosolie nu er sundt, da det størstedelen af olien (ca. 90%) består af mættet fedt. Mættet fedt finder vi typisk i kød, æg, mælkeprodukter mm., og det er ganske rigtigt, at vi ikke skal have for meget af disse, eftersom de kan give inflammation i kroppen.

Mange tror, at fedtet i kokos er det samme som i kød, æg, mælkeprodukter mm., men fedtsyresammensætningen i kokosolie er altså HELT anderledes end fedtet i fx kød, Det skyldes netop, at fedtet i kokos primært består af mellemkædede fedtsyrer, som altså har en helt anden - og ret fantastisk - effekt på vores krop sammenlignet med fedtet i kød, æg, mælkeprodukter mm., der primært består af langkædede fedtsyrer.6 GENIALE MÅDER AT BRUGE KOKOSOLIE PÅ


1) FORDØJELSE

En af fordelene ved de mellemkædede fedtsyrer (fx kokosolie) er, at de nedbrydes, optages og omsættes langt hurtigere end de langkædede fedtsyrer (kød, æg, mm.). De er derfor en let-omsættelig energikilde for tyndtarmens og leverens celler, sammenlignet med de langkædede fedtsyrer, der primært bruges til opbygning af vores cellevægge men hvor 'resterne' samtidig lagres som fedt i vores fedtvæv. De mellemkædede fedtsyrer lagres ikke på samme måde men bruges i stedet til energi i kroppen.

De mellemkædede fedtsyrer kan samtidig omdannes til de såkaldte 'ketonstoffer', som også er ret interessante, da de skulle være i stand til at beskytte vores nerver. 🙏


2) HUDEN

Vores hud ELSKER kokosolie. De mellemkædede fedtsyrer i kokosolien har nemlig antimikrobielle egenskaber, hvilket betyder, at de kan dræbe bakterier og svampe. Kokosolie kan derfor være til stor gavn ved kroniske hudlidelser som acne og eksem eller bare tør og irriteret hud. Jeg bruger især kokosolie om vinteren, hvor huden netop kan være ekstra tør.


3) HÅRET

Kokosolie er nok mit yndlings-tip til tørt og kedeligt hår. Massér olien godt ind i både hår og hovedbund og lad den virke et par timer eller, endnu bedre, natten over. Husk dog at putte shampoo i håret, INDEN du skyller olien ud, så du undgår, at håret bliver fedtet.


4) MADLAVNING

Kokosolie er et must-have i et hvert køkken, hvis du spørger mig. Udover at det smager fantastisk i stort set alle retter, er det også genialt at stege i, da olien på grund af sin fedtsyresammensætning, kan tåle høje temperaturer.


5) MUNDEN

Olien fra kokos kan også anvendes for bedre mundhygiejne og sundere tandkød. Måske kender nogle af jer allerede til oil pulling eller oil swishing, hvor man tager 1 spsk. kokosolie og holder - eller gurgler - den rundt i munden i alt fra 2-15 minutter, hvorefter olien spyttes ud. Det er et gammelt ayurvedisk teknik, som har været brugt i flere hundrede år til at beskytte tandkød, tænder og samtidig trække affaldsstoffer ud af kroppen.


6) HJERNEN

Også vores hjerne elsker kokosolie. Faktisk er der flere og flere studier, der tester oliens effekt på demenssygdomme så som alzheimers, og nogle har endda fundet positive sammenhænge. En af årsagerne til dette er, at når vi spiser kokosolie, er der en god chance for, at nogle af fedtsyrerne bliver omdannet til ketonstoffer, der menes at kunne beskytte vores nerver, som jo netop er udfordret under alle neurologiske sygdomme. 🙏MIN YNDLINGSKOKOSOLIE


Når du vælger kokosolie skal du altid gå efter dem, der er 'jomfru- eller ekstra-jomfrukvalitet', da dette garanterer, at olien ikke er raffineret og derved stadig har sine sundhedsmæssige egenskaber.

Min yndlingskokosolie har altid været Oil of Life's økologiske kokosolie, som er koldpresset UDEN kemikalier og raffineringsprocesser og derved ekstra-jomfrukvalitet, og så smager den bare såå godt. 😍 Man skal selvfølgelig kunne lide smagen af kokos, det er klart - men hvem kan ikke det?? 😄

Jeg håber, du er blevet en smule klogere på kokosolien, og som sagt kan jeg VARMT anbefale, at du begynder at bruge kokosolie både i køkkenet til madlavning men bestemt også i og på kroppen.


Håber du får en dejlig aften, smukke. 🌙


Kærligst, Karen

Commentaires


bottom of page