top of page

ALT DU SKAL VIDE OM SELVBRUNERE OG INGREDIENSER

Indlæg lavet i samarbejde med Plan Organic


Hej alle 🧡


Jeg håber, I har haft en dejlig start på ugen?


Som I måske så, postede jeg forleden et billede af nogle forskellige selvbrunere, og som lovet vil jeg selvfølgelig lige uddybe lidt omkring emnet. Der er nemlig en del at sige omkring selvbrunere, og derfor også lidt at tænke over, når man vælger selvbruner - hvis man altså gør dét. Selvbrunere er nemlig typisk en ting, der deler vandene; enten elsker man selvbrunere og bruger det ofte og ellers er du slet ikke fan og kunne aldrig finde på at bruge det på...


Either way, så kommer her lige lidt info omkring selvbrunere, hvordan de virker samt hvilke ingredienser, vi bør undgå og hvilke vi bør gå efter, når vi vælger selvbruner. Jeg har på det seneste testet nogle forskellige af de mere naturlige af slagsen fra nogle af mine yndlings beauty-mærker, hvis hudpleje jeg normalt bruger og derfor selv kan stå inde for.HVORDAN VIRKER SELVBRUNERE PÅ HUDEN?


Langt de fleste selvbrunere indeholder en ingrediens ved navn dihydroxyacetone (DHA); et sukkerstof, der ved påførelse på huden reagerer med aminosyrerne (små nedspaltede proteiner) i hudens øverste lag (epidermis), hvorved nogle små brunfarvede pigmenter, kaldet melanoidiner, dannes. Melanoidiner ligger kun i hudens øverste hudlag, i modsætning til melanin (det pigment, der giver huden sin brune farve, når den rammes af solens stråler) ligger i de dybere hudlag. Fordi selvbrunere kun farver det yderste hudlag, forsvinder farven i takt med, at de yderste hudceller dør og afstødes. Derfor holder selvbrunere typisk kun mellem 3-7 dage alt efter, hvor meget man bader, skrubber osv.


ER DET SIKKERT AT BRUGE SELVBRUNER? OG HVAD MED SPRAY TAN?

Som nævnt indeholder de fleste selvbrunere DHA som aktiv ingrediens, og det er altså DHA'en, der gør at vi bliver brune. Der er delte meninger om, hvorvidt DHA er sund for kroppen eller ej. Nogle - de fleste - mener, at man sagtens kan bruge selvbruner, så længe man smører det på huden og kun på huden - altså ikke i kropsåbninger som øjne (det er klart), mund, læber osv., mens andre mener, at det stadig trænger ned og optages i blodbanen.


Jeg bruges selv selvbruner af og til - hovedsageligt i de kolde og mørke perioder af året, hvor vi ingen sol får - og baseret på de ting, jeg har læst omkring selvbrunere, føler jeg min personligt tryg ved at gøre det. Jeg bruger det selvfølgelig ikke hver dag, men der er måneder, hvor jeg gør det en gang om ugen, og med de produkter, jeg bruger, føler jeg mig som sagt helt rolig ved at gøre det. Info om dem specifikt kommer lidt senere i indlægget.


Det skal lige siges, at jeg her mener jeg selvbruner, som jeg selv påfører og altså IKKE spray tan - der er snakken nemlig lidt en anden; med spray tan sprayes farven ud i hele lokalet (eller boksen, man står i), og derved er der større risiko for - hvis ikke det er uundgåeligt - at indånde de her kemiske stoffer, der typisk er i selvbrunere, særligt spray-typerne. Jeg ville derfor personligt aldrig få spray tan - jeg har prøvet det én gang i mit liv, da jeg var 14, hvor jeg nærmest forlangte at prøve det, fordi alle mine veninder pludselig fik det. Men det var altså både første og sidste gang, haha!


Anyway, personligt bruger selvbruner fordi, jeg elsker at have en god kulør. Det er dog blot min personlige mening om mig selv, så det her indlæg er bestemt ikke ment til at overtale nogen til at bruge selvbruner - det er blot mine egne tanker, viden og erfaringer omkring selvbrunere, som jeg deler med jer, og som I måske selv kan bruge I jeres valg af selvbrunere, hvis I som mig elsker en god sommerglød. Og jeg vil lige skynde mig at sige, at hvid eller blegere hud er ligesom smukt - det er helt igennem en personlig vurdering. :-)


SELVBRUNER MED DHA VS. SELVBRUNER UDEN DHA


Der findes selvbrunere med og uden DHA. Selvbrunere med DHA er klart de mest effektive; deres farve holdere simplethen bare længere tid, sammenlignet med selvbrunere, der ikke indeholder DHA. Som nævnt er jeg ikke personligt nervøs for at bruge selvbrunere med DHA (fre naturlige kilder vel at mærke) en gang i mellem, men jeg sørger selvfølgelig for, at vælge nogle ordentlige mærker, som jeg ved har styr på deres ingredienser, og som ikke propper alt muligt skidt i deres produkter.


Er man ikke vild med idéen om DHA i sin selvbruner, så findes der heldigvis alternativer, hvis aktive stoffer kunne være ingredienser som olien fra gulerodsfrø, kakaopulver eller naturlige mineraler.


Jeg har testet lidt forskellige af slagsen, med og uden DHA, men fælles for dem alle er, at mærkerne bag kun bruger de bedst mulige ingredienser.

EVOLVE ORGANIC BEAUTY - SUNLESS GLOW


Evolves selvbruner er uden tvivl min yndlings; jeg synes simpelthen den giver den fineste og mest naturlige glød - til min hud i hvert fald.


Den indeholder et miks af naturligt DHA fra planteceller samt Erythrulose, et gulligt/rødlig sukker, der findes i røde bær oftest hindbær.


Af plejende ingredienser indeholder den papaya, aloe vera og shea butter, og det kan mærkes, når man smører den på huden, som bliver silkeblød efter.

SOLEIL TOUJOURS - SUNLESS TANNING CREME


Denne kunne godt gå hen at blive min nye yndlings - eller hvert fald en jeg kommer til at skifte med en gang i mellem.


Den giver en virkelig smuk glød, dog lidt lysere end Evolves ovenfor - på min hud i hvert fald.


Dn indeholder plantebaseret DHA (fra Omega-3 fedtsyrer) samt mærkets eget 'EcoSun Complex' bestående af røde alger, bisabolol, Vitamin C-estere og Vitamin E, der sammen mindsker frie radikaler og plejer huden.


Og så dufter den fantastisk! Kan helt klart anbefales.


COOLA - SUNLESS TAN


Denne self tan fra COOLA og kommer i spray form. Den indeholder DHA fra sukkerroer, som typisk er der DHA kommer fra.


Den giver en rigtig fin glød, som holder flere dage - pga dens indhold af DHA.


Jeg er ikke den største fan af spray selvbrunere, så det er helt klart årsagen til, at jeg er mest vild med de to andre.


Indeholder flere plejende ingredienser som aloe vera, kamille, hibiscus og troldhassel, som gør huden dejlig blød.

THE ORGANIC PHARMACY - TAN ACCELERATOR


Det er første gang, jeg prøver denne selvbruner, men jeg er bestemt blevet positivt overrasket. Den giver en super fin glød og hjælper huden til at opbygge en god farve.


Den indeholder ikke DHA men olie fra gulerødder (beta caroten) samt frøene fra den såkaldte Kapikacchu, der tilsammen giver huden er gylden farve.

Som navnet indikerer, er det altså en tan accelerator og ikke en decideret selvbruner, så farven holder naturligt ikke så længe som en selvbruner med DHA.


Derudover er der en masse plejende ingredienser som granatæble, E-vitamin og jojoba-olie.


ANDRE INGREDIENSER I SELVBRUNERE DU BØR UNDGÅ


- Mineralske olier: da disse typisk er rester fra olieindustrien, og som har den (ærgerlige) effekt at lægge en hinde på huden, så den blokerer for porerne. Den bruger i MANGE hudplejeprodukter, fordi den er billig, og fordi der er masser af den - desværre...


- Sodium hydroxymethylglycinate: konserveringsmiddel, der i for store mængder kan irritere både hud og øjne.


- Amyl acetate: giver duft men kan desværre også irritere både hud og øjne.


- Octyl stearate: emulgator, der hjælper med at binde olie og vand sammen men kan desværre også irritere både hud og øjne.

 

SÅ var det vist også dét, om selvbrunere for denne gang - håber I er blevet en smule klogere på hele konceptet. 😄 Skriv altid hvis du har spørgsmål.


Kærligst, K


Comments


bottom of page