top of page

Fokus Fredag: Alt du skal vide om de 8 B-vitaminer

Kære venner,


Jeg har lavet et lille nyt koncept: FOKUS FREDAG, hvor jeg hver fredag tager et emne om indenfor holistisk sundhed og herunder alt, der bidrager til øget fysisk sundhed og ikke mindst mentalt velvære i hverdagen. Emnerne strækker sig fra vitaminer og mineraler og homøopati, til naturlige skønhedsprodukter og astrologi som forståelses- og udviklingsværktøj og ikke mindst spiritualitet i hverdagen.


Dagens fokus fredag handler om B-vitaminerne efter forespørgsmål fra flere af jer. Det elsker jeg! For B-vitaminerne er nemlig helt enormt vigtige for både vores fysiske og mentale velvære.


FOKUS FREDAG: Alt du skal vide om de 8 B-vitaminer 👩🏼‍⚕️✨🤍

B-vitaminerne 101: består af otte forskellige, som alle har en lang række vigtige funktioner i kroppen herunder energiomsætningen af den mad vi spiser, nervesystemet, hud, hår og negle.

B-vitaminerne er vandopløselige, og vi skal derfor ikke være bange for at få for meget (alt med måde selvfølgelig), da overskydende B-vitaminer da blot udskilles med urinen. Dog er der i vores samfund ikke risiko for overdosering, snarere det modsatte; langt de færreste af os får den mængde B-vitaminer vi skal bruge, hvorfor et tilskud giver mening. Især hvis man generelt har en travl hverdag og særligt hvis man er decideret stresset, har vi brug for ekstra B-vitaminer. Mere specifikt indvirker B-vitaminerne på følgende:♡ Energiomsætning

B-vitaminerne indgår i omsætningen af både kulhydrater, fedt og protein og er derfor essentielle for, at vi overhovedet kan optage og få energi fra den mad, vi spiser.

♡ Nerve- & Hormonsystem

Flere af B-vitaminerne indvirker på binyrerens hormonproduktion af bla. stresshormonener adrenalin, noradrenalin og cortisol, som alle er enormt vigtige for kroppen til at håndtere stress. Mangler kan vise sig som nervøsitet, hjertebanken, stress og depression.

♡ Tarmfunktion

Flere af B-vitaminerne, særligt B1, har betydning for opretholdelse af en god fordøjelse. Mangler kan derfor føre til dårlig fordøjelse, kvalme og forstoppelse.


♡ Søvn

Flere af B-vitaminerne (især B3 og B6) påvirker dannelsen af tryptofan, som påvirker dannelsen af serotonin og ultimative melatonin, vores søvnhormon, og derved hjælper os til en bedre søvn.


♡ Hud, hår og negle

B-vitaminer har antioxidant virkning og har STOR betydning for både hud, hår og negle samt aldring. Mangler vil typisk føre til tør, uren og endda rynket hud, glansløst hår og negle, der flosser. Ps. B1-vitamin er desuden en mygge-afskrækker, så hvis du vil undgå alt for mange myggestik her til sommer, er det en god idé at indtage B1. ;-)

♡ Blodsukkerregulerende

Flere af B-vitaminerne virker blodtryksregulerende og har en fordelagtig virkning på kolesterolindholdet.

♡ Immunforsvar

Flere af B-vitaminerne har stor betydning for immunforsvaret virkning, herunder dannelsen af antistoffer.


♡ Allergi

Flere af B-vitaminerne har anti-allergisk virkning, idet de virker som anti-histamin i kroppen.


♡ Graviditet

Særligt B6, Folinsyre (B9) og B12 er særligt vigtigt for gravide og ammende.

♡ PMS, hovedpine & migræne

B6 er bla. kendt som kvindernes vitamin, idet det har STOR betydning ved aller former for PMS (humørsvingninger, uren hud etc) og ikke mindst hovedpine og migræne. Man skal dog op på minimum 50mg dagligt. Min personlige favorit er fra @naturdrogeriet


Fødevarer rige på B-vitaminerne

B-vitaminerne forekommer især i ubehandlet fuldkorn samt friske frugter, grøntsager, bælgfrugter, nødder, fisk og skaldyr. Desværre er det de færreste, hvis nogen overhovedet, der får den mængde B-vitaminer, kroppen har brug for, hvorfor det giver mening med et tilskud. Især, som nævnt ovenfor, i travle perioder, og hvis man er decideret stresset, har man brug for ekstra af alle 8 B-vitaminer.


Valg af tilskud med B-vitamin

I de B-vitaminrige fødevarer ses B-vitaminerne aldrig isolerede men samlet i et kompleks af alle 8 B-vitaminer. Derfor er det væsentligt at vælge et tilskud, hvor alle 8 B-vitaminer er til stede. Min favorit er Biosyms Omni-B Active, som indeholder alle 8 B-vitaminer i de lettest op tagelige former samt lecithin, inositol og cholin, der alle hjælper optagelsen.


OBS! Vær opmærksom på at kaffe mindsker optagelsen af dine vitaminer, mineraler mv. Undgå derfor at drikke kaffe sammen med dine tilskud. Derudover kan jeg anbefale, at du tager dine B-vitaminer om morgenen, da de netop giver energi i løbet af dagen.


Det var det for nu. Håber du kunne bruge indlægget til noget, og som altid vil jeg elske at høre fra dig, hvis du har nogle ønsker ifht. Fokus Fredag-emner. Skriv enten her, på min instagram @karenziefeldt eller Facebook-side: Karen Ziefeldt Blog.


Kærligst, K


Comments


bottom of page