top of page

Resultater fra 3 måneders kollagen-indtag

Annonce - samarbejde med Nutrinic Danmark


Kære venner,


Dagens indlæg skal handle om et af de tilskud - eller rettere næringsstoffer - jeg altid forsøger at være dækket ind på: nemlig kollagen.



Jer, der kender mig og har fulgt med i noget tid ved også, jeg er typen, der vægter sund og nærende kost højt, MEN det er altså i de færreste tilfælde nu til dags muligt at få al sin næring via kosten, fordi vi 1) spiser anderledes end vi gjorde engang og 2) fordi vores kost indeholder færre næringsstoffer end tidligere - dels grundet udpint jord og deraf manglende mineraler men også grundet de mange forarbejdningsprocesser, som desværre fjerner næringsstoffer fra føden.

Kollagen er et perfekt eksempel på et næringsstof, som de fleste af os får langt mindre af nu til dags.

Back in the days, som man siger, var vi langt bedre til at ‘udnytte’ alt fra vores føde, end vi er i dag; et godt eksempel her er supper kogt på ben - bedre kendt som bone broth - hvilket var en helt naturlig ting at lave, når vi havde spist f.eks. en hel kylling, andesteg eller andet. Her langtidskoger man suppe fra benene eller skroget, hvor meget af ‘det gode’ herunder kollagen altså sidder på dyret. Det gør vi langt sjældnere nu til dags, hvis overhoevdet, og det faktum er altså én af årsagerne til, at vi ikke får samme mængde kollagen i vores kost nu til dags.


Grundet ovenstående er et tilskud af netop kollagen altså et must, hvis du spørger mig.

Særligt hvis man har rundet de 25 år, hvorfra kroppens egen produktion af kollagen altså begynder at falde ret mærkbart.


Jeg er kæmpe fan af kollagen tilskud og tager det selv dagligt. Jeg har i nu 3 måneder testet et genialt kollagen produkt, som jeg selvfølgelig er nødt til at dele med jer her i håb om, at endnu flere kan få øjnene op for kollagen.


Men hvor får vi overhovedet kollagen fra i kosten, tænker du måske?


KILDER TIL KOLLAGEN

Lad os starte fra toppen. Kollagen fås nemlig udelukkende fra animalske kilder som kød, æg, skaldyr og fisk. Dog finder der fødevarer fra planteriget, der bidrager på til dannelsen af kollagen men som ikke er en direkte kilde til kollagen. Af disse kan nævnes:

  • Røde frugter og grøntsager: fx. rødbede, rød peberfrugt, æbler, jordbær, kirsebær.

  • Grøntsager: særligt kål-familien, broccoli og spinat.

  • Fødevarer rige på svovlforbindelse: fx. hvidløg, løg, selleri, tofu samt tilskud af MSM.

Nu kender jeg tilfældigvis til mange, inkl. mig selv, der ikke spiser særlig meget kød, fisk eller fødevarer fra dyreriget i det hele taget. Personligt er jeg ikke vegetar og spiser derfor kød men alt for sjældent til, at jeg får dækket mit kollagenbehov. Sådan kender jeg mange, der har det, og netop derfor er et tilskud af kollagen et must, hvis du spørger mig. . Husk dog altid, at et kosttilskud ikke bør erstatte en sund og varieret kost. En sund livsstil og en varieret afbalanceret kost er vigtig for at opretholde et godt helbred.


KROPPENS EGEN KOLLAGENPRODUKTION DALER FRA 25-ÅRS ALDEREN

En anden årsag til, at kollagentilskud varmt kan anbefales er, at kroppens egen produktion af kollagen daler allerede fra 25-års alderen, hvorfor et tilskud herfra giver rigtig god mening. Sågår hvis du træner meget, er meget fysisk aktiv mv. vil kollagen-tilskud også give god mening at indføre i sin hverdag.


HVILKEN TYPE KOLLAGEN?

Kollagen består af en masse essentielle aminosyrer. Indtil nu har forskerne identificeret 28 forskellige typer, hvoraf 1, 2, og 3 er de mest almindelige. Type 1 er den, der er mest af i menneskekroppen.

Kollagen i tilskud udvindes typisk fra marine (fiskeskind og -ben) og bovine (kvæg) kilder.

Marine-kollagen er særligt rig på Type 1 kollagen⁣ og er derfor mere lig menneskets kollagen. Studier viser, at marine-kollagen optages 1,5 gang bedre ift. bovine. Og så er marinekilder desuden langt mere bæredygtige sammenlignet med bovine. Derfor anbefaler jeg altid marine-kollagen tilskud.


PRODUKT & DOSERING - HVORDAN FUNGERER DET I PRAKSIS?

Er kollagen ikke besværligt at få på daglig basis, tænker du måske nu? Det gjorde jeg i hvert fald, indtil jeg stødte på Nutrinics kollagen, som er super-nemt at tage på daglige basis.

Nutrinics kollagen fås i to varianter: Kollagen+ og Kollagen Pure. Begge indeholder letoptageligt marine-kollagen.


Kollagen+ indeholder desuden C-vitamin og zink. Kollagen bidrager til at reducere dybden af rynker og øge hudens elasticitet, fasthed og glød; C-vitamin bidrager til normal kollagendannelse, der har betydning for normal hud, knogler og brusk; Zink beskytter cellerne mod oxidativt stress og bidrager til at vedligeholde normal hud, hår og negle. Kollagen+ er tilsat en mild citrussmag og kommer i praktiske 5 grams breve og er derfor super-nemme at tage på daglig basis. Man kan sågar snildt have et Kollagen+ brev med i tasken, når man er på farten.


Kollagen Pure kommer i pulverform og er ikke tilsat smag. Kollagen Pure kan med fordel blandes i smoothies mv. Sågar i varme drikke, da rent kollagen ikke er varmefølsomt. Det er C-vitamin til gengæld, så det vil jeg undgå at gøre. Selv tager jeg nogle dage også bare en skefuld af denne opløst i vand - eller direkte i munden på en ske (jep det kan man sagtens!) - og drikker.


Den anbefalde daglige tilførsel (ADT) på kollagen er 5 gram, og det er også med den mængde, der er lavet flest studier. Personligt tager jeg 5-10 gram dagligt, både i vand, blandet i smoothies, andre drikke og som nævnt skyllet ned med vand, hvis det skal gå ekstra hurtigt.


OPTAGELIGHED & KVALITET

Når vi taler kosttilskud, er det selvfølgelig vigtigt at kigge på optageligheden; jo bedre optagelighed i kroppen, jo mere får man ud af sit tilskud (og af sine penge) - hvis man skal stille det helt kort op.


Når det kommer til kollagen, spiller molekylevægten en stor rolle; jo lavere kollagen-molekylevægt, jo bedre optagelighed. Nutrinic Kollagen+ har en meget lav molekylevægt (≥1 kDa), hvilket sikrer en bedre optagelighed i kroppen.


Det er dog ikke et krav fra producentens side at oplyse om molekylevægt, men det gør Nutrinic altså, og dét siger bare noget om, at der er styr på produktionen, og at høj optagelighed er tænkt ind i ligningen. Dét synes jeg er fedt som forbruger!


Molekylevægten er altså et af de parametre, du med fordel kan kigge ind i, når du vælger kollagen, fordi det altså siger noget om optageligheden. I og med dette dog ikke er et krav at oplyse om, så kan det altså være svært at sammenligne dosis på tværs af kollagen-kilder, idet det afhænger af molekylernes vægt; jo bedre optagelighed jo mindre dosis behøver man og omvendt. Jeg ved godt, hvad jeg foretrækker.


PRODUKTION & BÆREDYGTIGHED

Nutrinics kollagen fremstilles for det første af overskudsprodukter fra fiskeproduktionen, der tilmed stammer fra den eneste ASC-certificerede kollagenproduktion i verden. ASC-certificeringen betyder, at produktet er bæredygtigt fremstillet med respekt for miljø, dyr og mennesker. Og så er det sporbart fra kilde til endeligt produkt. Dét synes jeg er fedt!


KLINISKE STUDIER & RESULTATER

Nutrinics kollagen er tilmed klinisk testet i et publiceret, placebokontrolleret studie, der bl.a. påviste en reduktion af rynkedybde med 15% ved 12-ugers forbrug.

Altså er det rimelig tydeligt, at Kollagen+ bidrager flere forskellige steder i kroppen, både indvendigt og udvendigt. Jeg kan personligt se, at min hud er jævnere, har fået mere glød og at mine negle flosser mindre.


MEDLEMSKAB

Sidst men ikke mindst vil jeg lige slå et slå for Nutrinics medlemsskab: du kan nemlig få dit kollagen på abonnement, så du ikke skal tænke over at købe nyt hver måned. Dét er altså en fordel i en travl hverdag. Du får tilmed 15% rabat og fri fragt. Kan varmt anbefales.



I videoen overfor kan du min oplevelse med Nutrinics kollagen over de seneste tre måneder.


Tager du kollagen? Del med mig her.


Kærligst, K

bottom of page