top of page

KOSTTILSKUD I GRAVIDITET - det tager jeg

Som gravid har vi brug for ekstra næringsstoffer. Det kan være svært at få alt det, vi har brug for fra kosten, særligt i denne periode, hvor vi reelt set bygger et helt nyt lille menneske. Derfor giver tilskud (af god kvali self!) rigtig god mening, hvis du spørger mig. I dagens indlæg deler jeg hvilke tilskud, jeg selv tager i graviditeten med vores andet barn.


Kosttilskud i graviditet

♡ MULTIVITAMIN: jeg har endnu ikke fundet en optimal gravid-multivitamin, og derfor giver det mening at variere her. Personligt tager jeg Omnimin fra Biosym, 2 stk. Denne indeholder A-vitamin, som man helt rigtigt ikke skal have for meget af under graviditet, men mængden heri er helt ok, og så er sammensætningen virkelig god. Jeg undlader dog at tage ekstra A-vit, som jeg ellers plejer.


♡ B-VITAMIN: til kroppens energidannelse, nerve- og hormonsystem. Sørg for at få alle 8 B-vitaminer samlet (som i f.eks. Omni B-active eller Solarays Mega-B Stress), da de arbejder sammen i kroppen.

♡ EKSTRA B6: det ultimative kvinde-vitamin til nerve- og hormonsystem, der også er vigtigt under graviditet. Jeg tager minimum 50 mg B6 dagligt og mere, da jeg døjede med slem kvalme i første trimester.⁣

♡ B9 aka FOLAT: bidrager til vævsvæksten hos den gravide og forebygger medfødte misdannelser af hjernen og rygmarven hos barnet. Med en god multi og B-kompleks er du fint dækket ind her. Jeg tog ikke selv ekstra.


♡ C-VITAMIN: en af kroppens vigtigste antioxidanter. Støtter immunforsvaret, som jo er nedsat under graviditet for at mindske risikoen for at afstøde fostret. Bidrager herudover til kroppens egen kollagendannelse (særlig vigtig under graviditet). Jeg tager altid ekstra C-vitamin (gerne 1-1,5 g dagligt). Studier viser, at C-vitamin kan være med til at forebygge svangerskabsforgiftning.⁣

♡ D-VITAMIN: enormt vigtigt vitamin, særligt på disse breddegrader OG i graviditet. Afgørende for knogledannelsen, idet D-vit hjælper med at absorbere calcium (og phosphat) fra tarmen og indbygge det i koglerne, hvor det skal bruges. D-vitamin kan øge fødselsvægten og mindske risikoen for allergier og astma hos din baby. Jeg tager 90 mcg hele året på nær måneder med sol.

♡ MAGNESIUM: til musklernes afslapning, nerve- og hormonsystem. Hjælper herudover med at få calcium ind i knogler og tænder.

♡ ZINK: enormt vigtigt mineral for kroppens omsætning af næringsstoffer, normal vækst og immunsystem. Studier viser, sammenhænge mellem Zink-mangel og fødselsdepression. Beskytter desuden mod strækmærker. Jeg tog/tager ekstra zink under hele min graviditet.⁣

♡ SELEN: enormt vigtig for fertilitet og immunforsvar generelt hos både kvinder og mænd. I graviditet viser studier, at rigeligt med selen kan være med til at forebygge forhøjet blodtryk (preæklampsi) samt stofskifteproblematikker.

♡ JERN: ansvarlig for iltens transport rundt i kroppen og derfor ekstra vigtig under graviditet, da kroppen er ekstra på arbejde her. Jeg tog/tager selv udelukkende Kräuterblut, da mange andre jerntilskud desværre virker stoppende.

♡ OMEGA-3 fra fiskeolie: ENORMT vigtigt for både mor og barn. Særligt hjernen har brug for rigelige mængder heraf. Jeg tager selv 3 spsk. i graviditet. Gå altid efter fiskeolie med lav totoxværdi, god produktion og gennemsigtighed.


♡ KOLLAGEN: udgør det en tredjedel af proteinerne i vores krop og findes i både muskler, knogler, hud, sener, blodkar og fordøjelsessystem. Kollagen er helt naturligt forekommende i vores krop og kost, så når vi bygger et nyt lille mennesker, der består af det samme som os selv, giver det for mig rigtig god mening at være dækket ind her. Studier* viser da også vigtigheden af tilstedeværelsen af kollagen op til og under graviditeten, sådan så livmoderslimhinden og den ekstracellulære matrix (ECM, som hovedsageligt består af kollagen) kan vokse og ændre sig, som den gør massivt under en graviditet. Jeg har taget kollagen under begge graviditeter og amning.


♡ PROBIOTIKA: for optimal bakteriesammensætning i tarmen (mikrobiom), som støtter kroppens fordøjelse, immunsystem og ikke mindst nervesystem. Skift gerne mellem forskellige mærker for at opnå en god blanding af både stammer og antal af bakterier.

Hvilke tilskud tager/tog du? Del med mig her.


Kærligst, K

Comments


bottom of page