top of page

INTERVIEW MED DOULA OG SYGEPLEJERSKE ANNA FRIBERG (@MODERFOEDSEL) 🤰🏼


Anna er doula og sygeplejerske og laver både fødsels- og efterfødselskurser. Jeg "mødte" Anna på Instagram, hvor hun deler en hel masse fantastisk viden omkring moderskab, graviditet, babyer, børn og alt derimellem. Jeg er vild med de ting, hun deler og belyser - det er der slet ikke nok af derude, hvis du spørger mig - og så er jeg vild med hendes meget holistiske, down-to-earth og naturlige tilgang til graviditet og det at blive mor. Du kan lære Anna bedre at kende og blive klogere på hendes arbejde som doula i dette interview.


Kære Anna, vil du fortælle os lidt om dig selv? Hvem du er, og hvad laver du til daglig?

Jeg hedder Anna. Jeg er 30 år og bor på Amager med min mand, vores søn Abel, hund Polly og snart baby. Jeg er uddannet sygeplejerske, men vidste ret hurtigt under uddannelsen, at jeg nok ikke ville komme til at arbejde som sygeplejerske. Jeg har i mange år været en graviditets- og fødselsnørd, og det eksploderede selvfølgelig, da jeg selv blev gravid og oplevede en fødsel og moderskabets transformation, hvilket var lidt en ny dimension, jeg ikke kendte til. Jeg begyndte allerede, da Abel var baby, at skrive med kvinder og vejlede dem omkring amning, søvn, mad .. alle mulige baby/mor relaterede ting. Jeg brugte så meget tid på det, at min mand begyndte at spørge ’Er du nu på arbejde igen?’ Men jeg kunne bare ikke lade være. Jeg ELSKER at hjælpe gravide kvinder og mødre. Det er simpelthen min yndlingsting i verden. Jeg begyndte at tænke over, hvordan jeg kunne implementere det mere i mit liv og stødte på postpartum uddannelsen. Oprindeligt var min plan kun at arbejde med efterfødsel, men jeg fandt ud af, at jeg var nødt til at have graviditeten og fødslen med, fordi de ting har en kæmpe indflydelse på efterfødslen, så jeg tog en doula uddannelse og startede ’Moderfødsel’ kort efter.

Nu ved jeg jo, at du er doula, så hvad er egentlig en doulas funktion?

For det meste har doulaer forløb med kvinder, hvor de mødes nogle gange inden fødslen, under fødslen og efter fødslen. Jeg tilbyder også private forløb, men mens jeg har små børn, er jeg ikke til rådighed for fødsler.

Mit arbejde går mere ud på fødsels/efterfødselsforberedelse på små hold. Jeg går meget op i at forberede kvinder på fødslen af deres baby, men også deres egen fødsel som mor, som jeg synes er endnu vildere. Desværre er der ikke så meget fokus på moderskabets transformation, og kvinder og deres omgangskreds ved slet ikke nok om det, men det er vanvittigt vigtigt. En fødsel er hurtigt overstået, men moderskabet er for altid.

Mit kursus kommer omkring det mentale, psykiske, spirituelle, fysiske og praktiske ift. den sidste del af graviditeten, fødslen og det der kommer efter og så er mine hold små, så der både er plads til at tilpasse materialet lidt efter hvilke kvinder, der kommer, og så det forbliver intimt og trygt for de kvinder, der er der. Man er meget åben og sårbar især i sidste del af graviditeten, og det er en stor værdi at kunne være sammen med andre kvinder i samme situation i et trygt og ærligt rum.

Udover det, tilbyder jeg rebozomassage, rebozosvøbning og efterfødselssamtaler.


SPØRGSMÅL TIL FØR OG UNDER FØDSLEN

Har du selv taget et fødselsforberedelseskursus første gang, du skulle føde?

Jeg synes, man skal tage et fødselsforberedelseskursus, hvis man føler, man har brug for det. Det har mange, men ikke alle, og det er ok at stole på, at man selv ved, hvad man har brug for. Jeg gik selv til fødselsforberedelse første gang. Jeg vidste ret meget om fødsler allerede dengang, så det var ikke det helt vilde, jeg fik ud af det, men det var rart at blive bekræftet i det, jeg vidste og at gå til som et lille ritual, hvor jeg mødtes med andre gravide kvinder.

Hvorfor valgte du hjemmefødsel? Hvad er fordelene, og hvad skal man være opmærksom på?

Jeg var aldrig i tvivl om, at jeg skulle føde hjemme. Jeg kunne simpelthen ikke se idéen i at tage et andet sted hen for at gøre noget, jeg kunne gøre derhjemme. Det var meget fjernt for mig. For mig hører fødsler slet ikke til på hospitalet, medmindre der er noget galt, man skal bruge hospitalets hjælp til.

Fordelene ved hjemmefødsel er mange. For det første har man her størst chance for at få en naturlig fødsel. Ens oxytocin flow bliver ikke forstyrret, som den gør, når man pludselig skal ud i en bil og opholde sig et fremmede sted med en masse fremmede mennesker. For mig handler det også om at tage 100% ansvar for fødslen, for det er MIG, der skal føde. Det er KUN mig, der kan gøre det, lige meget hvor jeg befinder mig. Det bliver meget tydeligt, når man er hjemme, synes jeg, og for mig tror jeg, det gjorde, at jeg bedre kunne føde. Det er også meget rarere for ens partner at være hjemme, tænker jeg. En fødsel kan godt tage lang tid, og så er det da federe at være hjemme og hygge end at rende rundt på en lille hospitalsstue. Altså hvad filan skal man give sig til? Mange tror, at det er mere sikkert at føde på hospitalet, men det er det ikke. For en rask kvinde, vil jeg sige tværtimod faktisk.

Kan alle kvinder føde hjemme?

Der findes retningslinjer og anbefalinger for hvem der ’kan’ føde hjemme, men det vil jeg sige er op til kvinden selv at vurdere. Man kan sagtens have en god hjemmefødsel, selvom det går i mod anbefalingerne.

Kender du noget til at føde på fødeklinikken? Og skulle det være bedre end en helt almindelig hospitalsfødsel?

Jeg ved ikke andet om fødeklinikker, end at der kun arbejder jordemødre (måske også sygeplejersker?) og ikke læger, og at det skulle være mere stille og hyggeligt. Hvis jeg SKULLE vælge mellem det og en fødeafdeling, ville jeg vælge fødeklinik. Men jeg ville altid vælge at blive derhjemme.

Hvordan fungerer igangsættelse? Jeg har læst og hørt om hindeløsning - hører det under her?

Igangsættelse fungerer på den måde, at man tager på hospitalet og bliver sat i gang. Nogle gange kan man tage hjem og komme tilbage, andre gange bliver man der. Der findes flere former for igangsættelse, hindeløsning ville jeg nok nærmere putte i kategorien fødselsmodning. Der er retningslinjer for, hvornår det pågældende hospital gerne vil sætte en fødsel i gang, dette er dog kun en anbefaling. Kvinden bestemmer fuldkommen selv, om hun vil sige ja til det tilbud, vente eller sige nej tak.

Hvad er de forskellige former for smertestillende under en fødsel? Hvad er fordele og ulemper? Og ville du selv nogensinde få det?

Ift. smertelindring er der også forskellige muligheder, herunder akupunktur, at være i vand/brusebad, varme ingefærklude, chiliplastre, akupressur, lattergas, bistik, medicin, epidural. Det medicinske er selvfølgelig kun tilgængeligt på hospitalet, og akupunktur/akupressur kommer an på om jordemoderen kan det. Jeg fik selv nogle chiliplastre, da jeg skulle føde sidst, men kunne ikke finde dem, da jeg gik i fødsel, men jeg følte heller ikke, at jeg havde brug for noget smertelindring. Jeg føder i vand og kunne godt finde på at få akupunktur, bruge varme klude og akupressur, men jeg tror ikke, jeg får brug for det. Fordelene ved naturlig smertelindring er, at der ikke er bivirkninger – det er der selvfølgelig ved de unaturlige, både for mor og barn, og dem skal man kende, inden man siger ja tak.

Hvilke vejrtræknings-metoder kan du anbefale, og hvorfor?

Der findes også mange slags vejrtrækningsteknikker. Mange flere end jeg kender. Nogle oplever, at deres krop selv finder en vejrtrækning under fødslen, der føles godt, men mange vil gerne have øvet en/flere vejrtrækningsteknikker forinden. Jeg brugte selv en blanding af laboro og min egen vejrtrækning. Det kommer lidt an på, hvad man er til og hvilken fødsel, man kunne tænke sig. Denne gang forestiller jeg mig at bruge en dybere vejrtrækning, men jeg ser, hvad min krop gør og følger med. På mit kursus bliver kvinderne præsenteret for nogle forskellige teknikker, og så har de mulighed for at mærke, hvad der føles bedst og mest naturligt for dem.


SPØRGSMÅL TIL EFTER FØDSLEN + PRAKTISK

Jeg har læst mig frem til, at baby har en masse fosterfedt siddende på sig, når han/hun kommer ud. Hvad er fordelene ved det, og skal man undgå at vaske det af?

Fosterfedt. Det er bare så lækkert for den sarte babyhud, og jeg ville under ingen omstændigheder vaske det af. Det er der jo af en grund. Hvis der er enormt meget, kunne jeg godt finde på at skrabe lidt overskydende af og gemme i en beholder i køleren til f.eks. rød numse eller tør hud, men ellers trænger det hurtigt ind i huden af sig selv.

Hvorfor K-vitamin-indsprøjtning til baby? Synes du man skal give den?

K-vitamin er et stort emne. Eyajohanna Saxe Korch har skrevet en fantastisk e-bog om det, som jeg anbefaler alle gravide at læse, inden de tager stilling. Mine egne tanker omkring det er, at jeg tror, der er en grund til, at babyer har en lavere koncentration af k-vitamin end voksne. Naturen er smart, og jeg tror simpelthen ikke, det er en fejl.

Hvilke andre indsprøjtninger og undersøgelser til baby, bør vi vide noget om? Hvilke skal man få, og hvilke skal man undgå?

Efter fødslen vil babyen typisk blive målt og vejet, men dette er kun et tilbud. Hvis man har lyst til det, vil jeg anbefale at man venter min. 1 time. Så er der PKU-testen og hørescreening, som oftest foregår 2-3 dage efter fødslen. Det er også et tilbud. Jeg vil aldrig anbefale at gøre det ene eller det andet, men jeg vil anbefale, at undersøge, hvad det går ud på, hvorfor man gør det, hvad fordelene, ulemperne og alternativerne er og så gøre det, man selv synes. Det er også min holdning til vacciner, selvom den generelle holdning er, at man bare skal følge vaccinationsprogrammet. Alle forældre gør hvad de tænker er det aller bedste for deres barn, uanset hvad de vælger, og det synes jeg, man skal respektere.

Kan du anbefale at man tager et ammekursus? Hvad lærer man på sådan et?

Hmm, altså hvis man føler for det, kan det være en meget god ting. Jeg kan i hvert fald anbefale, at man sætter sig lidt ind i amning på forhånd. Ammenet.dk er en fantastisk hjemmeside med rigtig god og brugbar viden om amning. Ellers findes der ammevejledere man kan booke efter fødslen, hvis man har brug for hjælp. Ikke alle er lige kompetente, så det kan være en god idé at vælge én, man har fået anbefalet. Sundhedsplejersker og jordemødre er desværre ikke uddannede ammevejledere.


Hvor længe skal man amme, og hvorfor?

Man kan amme så længe mor og barn trives med det. At de fleste ammer i under et år er kulturelt ’bestemt’, fordi barslen stopper og de fleste tager tilbage på arbejde. For børnene er det på ingen måde naturligt at selvafvænne så tidligt. Fra naturens side selvafvænner børn oftest mellem 3-7 år. Men der er utroligt mange sejlivede myter omkring amning og modermælk, som påvirker mødre – og så er mange selvfølgelig også påvirket af, hvad deres omgangskreds gør og mener. Det er virkelig et stort emne, jeg kunne skrive rigtig meget om. Det er også et emne, der fylder en del i efterfødselsdelen på mit kursus, fordi det er så bredt og handler om meget mere end bare mad. Mælkens sammensætning tilpasser sig barnet, altid. Og mængden af mælk tilpasses af efterspørgsel. Modermælk har helt utrolige egenskaber. Hvis begge trives med det, er det sundt at amme så længe, man vil – både for mor og barn.

Har du en holdning til ammeindlæg? Er der nogen, du kan anbefale?

Det er meget forskelligt, hvad mødre har brug for, men mælken løber som regel fra begge bryster, når nedløbsrefleksen går i gang, og der er det meget rart ikke at blive helt gennemblødt. Nogle synes, det er fint at have en stofble til det under amningen, men nedløbsrefleksen kan gå i gang på alle mulige andre tidspunkter også, f.eks kan bare det at tænke på sin baby sætte den i gang. Jeg kan klart anbefale, at man købe økologiske bomulds ammeindlæg, som man kan vaske. De er meget rarere at have på end engangs, de suger bedre, det er billigere i længden, og det er bedre for miljøet.

Hvordan ifht. D-vitamin til baby? Er der nogle, du kan anbefale?

D-vitamin er også et lidt større emne. D-dråber anbefales fra 2 uger, men igen er der her meget information og viden om, hvorvidt det er sundt, naturligt og på hvilken måde man bør få det. Selv har jeg ikke brugt d-dråber. Jeg har taget 160 mcg dagligt i stedet. På den måde får baby det anbefalede gennem mælken. Jeg ved, at rigtig mange børn reagerer dårligt på d-dråber, så hvis man gerne vil sikre sig, at barnet får nok, er det her en god metode.

Skal baby bruge sut? Hvad er fordele og ulemper? Og hvilken skal det være – naturgummi eller silicone?

Aldrig sut før amningen er ordentligt etableret. Om man vil give sin baby sut eller ej, må man selv vurdere, men det er vigtigt at være opmærksom, hvornår man bruger den og hvor ofte. Børn er også forskellige, så det er svært at give en generel vejledning ift. det. Hvis barnet er sultent, skal man selvfølgelig ikke bare give en sut, men nogle har glæde af det på køreture f.eks. eller om natten. Ift. ældre børn er det en bedre idé at hjælpe barnet gennem sine følelser og trøste det på en anden måde, end at give det en sut i munden. Hvis du vil læse mere om emnet, har Mette Carendi skrevet om det både i sine bøger og på sin hjemmeside. Og til sidst vil jeg tilføje, at en sut er en erstatning for brystet – ikke omvendt.

Jeg har læst lidt om samsovning. Er det noget, du kan anbefale, eller bruger selv?

Samsovning er det mest naturlige, og det er altså sikkert at sove sammen, hvis man lige tænker sig om. Man skal selvfølgelig ikke ligge i tonsvis af puder, sove i et helt vildt varm og indelukket rum med en fuld/ekstremt overvægtig/rygende forælder. Der er mange fordele i at sove sammen såsom regulering af hjerterytme, varme, vejrtrækning, bedre søvn for mor og barn, fordi man kan amme uden at skulle vågne helt op. Barnet har ligget i livmoderen i 9 mdr., så selvfølgelig vil det ikke lægges væk, når det kommer ud. Mit barn ville ligge ovenpå mig om natten de første 11 mdr. Det var lidt hårdt, men det var hans behov og sådan vi fik mest søvn, så det var det, vi gjorde. Hvor længe man har lyst til at sove sammen, må man vurdere hen ad vejen, men så længe man ammer, synes jeg klart, det er at foretrække.

Mange tror også, at man skal stoppe med at amme om natten i en bestemt alder, eller at barnet vil sove igennem, hvis man stopper, men det er der ingen garanti for, og ligesom amning om dagen, kan man fortsætte amning om natten, så længe man trives i det.

Generelt fylder søvn rigtig meget for nye forældre, og det er ligesom amning et stort emne, jeg også bruger meget tid på i efterfødselsdelen. Hvor meget skal babyer sove? Hvordan putter man? Og hvad er normal babysøvn? Forældre læser ofte det ene og det andet og mærker måske noget helt trejde. Det kan være ret så forvirrende og give anledning til både bekymringer og frustrationer. Det er klart. Søvn er vigtigt! Her er det også svært at give en generel vejledning, men hvis jeg alligevel skal sige noget generelt, vil jeg sige ”følg barnet, så godt i kan”, ligesom barnet har en medfødt evne til at mærke, hvornår det er sultent, og hvor meget mad, det har brug for, har de også styr på, hvor meget søvn, de har brug for. Og her taler jeg om helt almindelige raske børn, som de fleste heldigvis er. Det giver en enorm ro at vide, at man ikke behøver at styre og holde øje med alt hele tiden.

Kan du anbefale en god strækvikle eller bæresele?

Mange er glade for strækvikle i de første måneder. Jeg fik selv lidt stress over alt det stof, så denne gang vil jeg bruge en ringslynge og en bæresele fra Soulslings (Anoona), som jeg har prøvet forinden. Min mand har altid været glad for at bruge en fly-tai, som er lidt en blanding mellem en vikle og en bæresele. For helt nybegyndere, vil jeg anbefale, at man evt. låner og prøver lidt forskelligt, inden man køber. Måske tager et lille bærekursus inden/efter fødslen. Det kommer an på ens eget og babys temperament, synes jeg, Der findes bærebutikker, hvor man kan prøve forskellige vikler og bæreseler og få lidt vejledning, arrangementer hvor man kan komme og prøve andres vikler/bæreseler og en facebookgruppe, hvor man kan sende og få vikler/bæreseler på ferie, inden man køber.

Hvordan skal baby sove - med eller uden pude? Og hvilken madras?

Uden pude. Det burde voksne egentlig også. Jeg har aldrig undersøgt så meget om madrasser. Min baby lå ovenpå mig de første 11 mdr. og så bare i vores seng efter det. Jeg vil dog altid anbefale madrasser som er så fri for kemi som muligt med god ventilation.

Hvornår må baby sidde i en stol – f.eks. i en Nomi-stol?

Dit barn må sidde i en stol, når de kan sidde selv, vil jeg sige. De må gerne sidde i babyindsatser inden, men ikke for lang tid ad gangen. Jeg mener, man siger 20 min.


SPØRGSMÅL FRA FAR

Hvad skal far være særlig opmærksom på ifht. mor i timerne op til fødsel?

I timerne op til fødslen (jeg tænker du mener, den første del af fødslen?)

Der skal far bare være mega sød og kærlig og hygge om mor. Det kan også være en god idé at far sover lidt. Egentlig at begge sover lidt, hvis begge kan og har det fint med det.

Hvor involveret er far med jordemoder/personale?

Far er så involveret, som han ønsker. Dog tror jeg, far er mere ’på banen’, hvis fødslen foregår hjemme fremfor på hospitalet, fordi kulturen der er ukendt, og man måske har lidt svært ved at finde sig til rette. Det er meget godt at forventningsafstemme inden fødslen, hvad man tænker, man har brug for fra sin partner.

Hvordan “hjælper” far bedst under fødslen?

Jeg har skrevet et lille post om partnerens rolle på min instagram, du kan læse, hvis du ikke har set det. Jeg vil sige, at fars/partners primære rolle er at have tillid til kvinden og at udstråle dette og egentlig bare være i ro, tillid og holde hendes føderum. Det må også være mit bedste råd til partneren. Stol på den fødende, især når/hvis hun selv begynder at tvivle.

Hvad sker der i timerne efter fødslen?

Der sker en del ting i timerne efter fødslen ift. tilknytning, ammeetablering, kolonisering af bakterier og regulering af varme, hormoner, hjerterytme, vejrtrækning. Der er sikkert skrevet en bog om alt det der sker i de første timer. Det er en meget vigtig tid, især den første time, hvorfor jeg også anbefaler at vente med at måle og veje, så man har tid til bare at være hud mod hud og lande. Det er en KÆMPE ting jo, så selvfølgelig har man brug for bare at være uforstyrret lige efter.


Hvis dem der læser med gerne vil lære mere om dig, eller støtte dig på nogen måde, hvor og hvordan kan de så gøre dette?

Jamen så kan de læse om mig på www.moderfoedsel.dk og følge med på insta @moderfoedsel. Og så selvfølgelig komme til mine kurser, når jeg starter igen. 😉

Коментарі


bottom of page