top of page

Alt du skal vide om D-vitamin

Et af de spørgsmål jeg får ofte er ang. D-vitamin, og hvorfor jeg tager så ‘meget’. Jeg tager 90mcg foruden det, der er i min Multivitamin, og det er faktisk ikke særligt meget - trods Sundhedsstyrelsens anbefaling på små 5-10mcg til voksne og 10mcg til børn.Sagen er den, at der i sin tid blev lavet en regnefejl (ja, not kidding!), hvorfor anbefalingerne er så absurd lave. Ikke desto mindre er D-vitamin et af de allervigtigste vitaminer at være dækket ind på - især i denne C-tid, hvilket flere studier også påviser.


Den vigtigste kilde til D-vitamin er solen, idet vitaminet dannes i huden ved hjælp af solens ultraviolette stråler. I sommermånederne kan man derfor opbygge et lille (!) lager af D-vitamin, men givet de få solrige måneder særligt i norden, er der ekstra brug for et tilskud i året resterende måneder.

Der skal rigtig meget til at overdosere D-vitamin. Dermed ikke sagt, at vi bare skal hælde i os - ALT med måde, men en ting er sikkert, og det er at kroppen har brug for langt mere end blot de anbefalede 5-10 mcg. D-vitamin er bl.a. vigtigt for:

♡ Knogler & tænder: både til opbygning og vedligeholdelse livet igennem. Derfor er D-vit særligt vigtig at give til de små, når de vokser.


♡ Muskler: D-vit (samt Magnesium) er enormt vigtigt for at vores celler kan optage og udnytte den Calcium, vi får via både kost og tilskud.

♡ Humør: når vi taler kosttilskud må vi desværre ikke bruge kliniske termer som depres****, men D-vit har altså STOR indvirkning på vores mentale velbefindende.


♡ Immunforsvar: øger modstandkraften mod alle former for infektioner og kan derfor særligt anbefales i disse tider. Flere studier påviser endda effekten af D-vitamin og at mangel kan give sværere C-forløb. Desværre er ADT endnu ikke sat op, så folk kan få gavn af det...

Fødevarer rige på D-vitamin (høj til lav): levertran, torskelever, laks, torskerogn, sardiner, sild, makrel, æggeblomme, hele æg, svinekød, usaltet smør, rejer, piskefløde, ost, mælk mv.

Jeg har skrevet en uddybet version om D-vitamin i min facebook-gruppe Ziefeldt Sundhed; her nævner bl.a. hvilke mærker/brands, jeg selv tager, hvad jeg giver til Atlas, hvad jeg tog som gravid og ammende mv.


Ps. Link til min facebook-gruppe finder du her: https://www.facebook.com/groups/598549004459732


Kærligst, K

Comments


bottom of page