top of page

GRAVIDITETS-DAGBOG #2 - TRÆTHED, KVALME 24/7 OG HORMONER - UGE 7-10

Læs også første del af min graviditetsdagbog lige her: "GRAVIDITETS-DAGBOG #1 - DA VI FANDT UD AF, AT JEG ER GRAVID (PÅ MALLORCA ☀️)


Kæreste jer,


SÅ blev det tid til anden del af min graviditetsdagbog, og jeg beklager, at jeg er en liille smule bagud, men jeg får meget snart catchet helt op. Jeg er jo faktisk hele 16 uger henne nu, og jeg skal love jer for, at der er sket meget med kroppen på denne relativt korte tid, både fysisk og mentalt, så det vil jeg selvfølgelig lige give en lille update på.


Præcist to dage efter, vi fandt ud af, at jeg er gravid (d. 9 oktober på Mallorca ;-)), startede kvalmen, og den har faktisk været der non-stop og HELE tiden lige indtil uge 15.


Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at det ville være sådan at være gravid - eller dvs. jeg har faktisk aldrig tænkt så meget andet end, at jeg glædede/glæder mig til selv at blive mor, få min egen lille familie, og jo, så selvfølgelig få en lille bule på maven og vide, at ens lille baby vokser derinde - hvor fantastisk er det ikke lige, når man tænker over det??? Wauw, siger jeg bare. 🙏🏼


Jeg havde med andre ord altså ikke skænket alle de her andre ting, som det at være gravid (måske) også indebærer - ting jeg nu har oplevet på egen krop, og som måske godt lige kunne have brugt at være bare en lille smule forberedt på. Her kommer derfor lige en lille liste, over nogle af de graviditetsgener, jeg har døjet med den første del af graviditeten (1. trimester), som (måske) kan være meget rare bare at kende en lille smule til inden. Og så igen, det er SÅ meget det hele værd, så du kan selvfølgelig roligt glæde dig alligevel. 💜


GRAVIDITETSGENER 1. TRIMESTER


... og liidt længere for nogle af os har jeg fundet ud af. Personligt har mine graviditetsgerner hvert fald fuldt mig lidt ind i 2. Trimester, hvor det så også (heldigvis) begynder at aftage. Det er virkelig dejligt, for man vil jo bare SÅ gerne kunne nyde sin graviditet til fulde, hvilket godt kan være en lille smule svært, hvis man bare er super udfordret fysisk.


Kvalme

Jeg har ikke normalt tendens til kvalme, så jeg må indrømme, at det kom lidt bag på mig, at jeg skulle døje SÅ mege med kvalme under min graviditet. Kvalmen begyndte for alvor i uge 7 og har været der stort set hele tiden indtil uge 15-16, og det har været virkelig hårdt fysisk, må jeg indrømme. Jeg har heldigvis ikke kastet op én eneste gang, men jeg ved snart ikke, om det er bedre, for jeg har hørt fra andre gravide og mødre, at når man så har kastet op, er man ligesom også færdig med dét, og så går der hvert fald nogle timer, inden det kommer igen. But well, jeg tror det er meget individuelt, og heldigvis er der ting, man kan gøre, der hvert fald hjælper en lille smule på kvalmen. Jeg har netop postet et indlæg, hvor jeg fortæller om noget af det, der har hjulpet allermest på min kvalme. Det kan du læse lige her: "MIT BEDSTE RÅD TIL GRAVIDITETSKVALME"


Ekstrem træthed

Jeg har aldrig været så træt hele mit liv, haha. Alle der har eller er gravide ved helt sikkert, hvad jeg taler om her; trætheden er mere eller mindre en gennemgående ting ved alle gravide - har jeg i hvert fald ladet mig fortælle. I starten - og da jeg ikke vidste, jeg var gravid - tænkte jeg bare, at jeg nok bare havde for meget om ørerne, eller at jeg måske manglede jern - det kan nemlig godt gøre én træt, især når man har sin menstruation. Men nej, det var altså noget helt andet - og langt bedre 💞 - og så begyndte jeg ligesom at forstå, hvorfor jeg havde været SÅ exceptionelt træt i tiden op til, jeg fandt ud af, at jeg er gravid. OG de efterfølgende uger skal jeg lige hilse at sige, for trætheden fortsatte og er stadig gældende i dag (uge 16) - dog i mindre grad, hvilket er rigtig dejligt, for det betyder, at jeg nu kan begynde at lave lidt flere ting igen herunder træning, som faktisk har været lidt på pause.

Mit bedste råd til trætheden er en total cliché; lyt til din krop, og hvil dig/sov, når du har brug for det. Det ville jeg ønske, at jeg havde været lidt bedre til i starten. Jeg kan rigtig godt lide at få lavet en masse i løbet af dagen, og der synes jeg bare ikke altid, at der lige er plads til en lur - men det er seriøst det bedste at gøre, egentlig altid men især når man er gravid!


Hormoner

Jeg troede, at jeg havde haft humørsvingninger før ifm. menstruation og dagene op til, men at være gravid er altså next level - hvert fald hvis du spørger mig. De fleste dage føler jeg mig virkelig lykkelig og heldig, at jeg skal have en lille baby med den person, jeg elsker allermest (as in, does it get much better than this?). Samtidig er der dage, hvor kan jeg blive fuldstændigt overfokuseret på én lille ting, som måske i virkeligheden er lidt ligegyldig i det store hele, men det er bare som om, at man som gravid er i sin egen lille boble og måske i virkeligheden mister lidt evnen til at have det fulde overblik. I don't know, men jeg kunne komme med en masse flere eksempler, hvor jeg har været fuldstændig irrationelt sur og tvær over ting, jeg ikke engang selv kan forstå bagefter. Heldigvis synes jeg, at jeg er god til at minde mig selv om, hvad det egentlig er, der er vigtigt; nemlig at vi (både Martin og jeg) og ikke mindst lille baby har det godt - det er jo trods alt det vigtigste. Dermed ikke sagt, at det ikke er ok at få de her humørsvingninger (aka tornado-ture som jeg nogle gange kalder det :D), når man er gravid. Det er HELT ok, og det tror jeg bare, man skal minde sig selv om.


Ømme (og hævede) bryster

Et lidt sjovt punkt, men hold nu op, der er sket meget på den front (literally speaking, haha). Jeg har egentlig altid været helt tilfreds med mine bryster - de er ikke store, de er ikke små men sådan midt i mellem, I ved - men nu hælder de måske mere til den store side, har jeg i hvert fald fået at vide af pålidelige kilder. Selve det at de er blevet større, er jeg faktisk ret glad for - det er ret sjovt at prøve 😍 - men med til størrelsen hører altså også ømhed, og av, de er virkelig ømme! Der er dage, hvor man ikke engang kan strejfe dem, uden de gør ondt. Vent til en baby skal bide i dem for at få mælk ud (avvvvv!)...


Skærpet lugtesans

Det er som om jeg har fået en ekstra næse, haha. Ej, jeg har virkelig også været udfordret på lugtesansen, som bare er blevet 100 gange stærkere - føles det hvert fald som om. Der har været flere uger, hvor jeg faktisk ikke har haft lyst til at gå ud i vores køkken og åbne køleskabet - let alone lave mad, fordi al vores mad simpelthen bare stinker (pardon my french! 😅). Derudover er vi så heldige at dele gård med SuperBrugsen, som laver varm leverpostej hver formiddag - det har aldrig været et hit hos mig men lige nu er det særligt kritisk, haha!


Madlede

Med den skærpede lugtesans følger også madlede, altså det her med at der er bestemte typer af mad, man bestemt ikke har lyst til. Det har jeg virkelig oplevet på egen krop i løbet af den tid, jeg har været gravid; normalt er jeg vild med grøntsager i alle afskygninger og spiser det helst dagligt i både smoothies, supper osv., men der har decideret været perioder, hvor jeg bare ikke har kunne få det ned. Især ting som rød peber og grønne grøntsager har virkelig været svære at sluge, haha! Derudover ved alle, der kender mig, at jeg er VILD med nødde-smør i ALLE typer; solsikkekernesmør, græskarkernesmør, tahin osv, men det er en anden ting, som jeg bare ikke har kunne få ned. Til gengæld har jeg så i den grad cravet protein, gerne i form af kød (fx bøf med bearnaise var i nogle uger et hit! 😅) samt ost, som jeg ellers ALDRIG spiser og helst undgår af flere årsager. Det er virkelig specielt og også lidt frustrerende at opleve, hvordan ens krop bare vil noget helt andet end det, den plejer. Jeg har egentlig bare forsøgt at lytte til den men selvfølgelig sørge for at spise en masse gode og sunde ting, når jeg har kunne få det ned.

Mindre lyst til bevægelse

I starten af min graviditet har jeg haft en del mindre lyst til bevægelse, og det er helt sikkert i forbindelse med, at jeg har været mere træt. Samtidig har jeg også bare følt mig lidt utilpas i i min krop i det hele taget - nok fordi der sker SÅ mange ting på én gang med den - hvilket har gjort, at jeg ikke har haft lige så meget lyst til bevægelse som før. Det har jeg egentlig bare prøvet at lytte til, for der har seriøst været dage, hvor jeg ikke kunne komme ud af sengen uden - det tog en time, så at tage op at træne var ville nok ikke være den bedste løsning anyway. Jeg har derimod gået en masse ture, lavet yoga i det omfang, jeg har kunne samt øvelser derhjemme. Det har faktisk fungeret rigtig fint.Nå, det bliver nok sidste indlæg inden jul, som jo også allerede er i morgen - tiden flyver jo virkelig afsted, så det er med at nyde det, mens den er. Jeg håber, alle får en rigtig dejlig jul og nogle dejligt afslappende juledage med dem, I holder af.


Kærligst, K

Comments


bottom of page