top of page

Derfor er kollagen vigtigt - også i graviditet

Alt du skal vide om kollagen


KOLLAGEN 101

Kollagen er et protein og er et af kroppens vigtigste byggestene. Faktisk udgør det 1/3 af proteinerne i vores krop og findes i både muskler, knogler, led, hud, bindevæv, blodkar og fordøjelsessystem.


Kort sagt er kollagen den ‘lim’, der hjælper med at holde hele kroppen sammen.


Kollagen dannes i hudcellerne i læderhuden og er (sammen med elastin og hyaluronsyre) ansvarlig for at holde huden stærk, spændstig og elastisk.


Allerede fra 25-års alderen falder hudens egen kollagen-produktion, og det er netop derfor, at man med tiden vil opleve rynker, slap hud og evt. andre kropslige ændringer.KOLLAGENS FUNKTION

Holder huden ung og elastisk

Styrker knoglerne

Smidiggør leddene ved at bidrage til vedligeholdelsen af brusk

Holder kroppens muskler stærke

Giver stærkt hår og negle

Holder de små blodklar stærke og bidrager derved til hjertets sundhed


TYPER

Kollagen består af en masse essentielle aminosyrer. Indtil nu har forskerne identificeret 28 forskellige typer, hvoraf 1, 2, og 3 er de mest almindelige. Type 1 er den, der er mest af i menneskekroppen.


Kollagen i tilskud udvindes typisk fra marine (fiskeskind og -ben) og bovine (kvæg) kilder.


Marine-kollagen er særligt rig på Type 1 kollagen⁣ og er derfor mere lig menneskets kollagen. Studier viser, at marine-kollagen optages 1,5 gang bedre ift. bovine.


DAGLIG DOSIS

Minimum 5g dagligt og gerne mere. Dosis afhænger af kvaliteten af produktet, som afgør dets optagelighed i kroppen. Jeg tager personligt 5-10g dagligt samt sørger for at få alt det kollagen fra kosten, jeg kan.

GRAVIDITET & AMNING

Du kan sagtens tage kollagen, når du er gravid eller ammer. Kollagen er helt naturligt forekommende i vores krop og kost, så når vi bygger et nyt lille mennesker, der består af det samme som os selv, giver det for mig rigtig god mening at være dækket ind her. Studier (omend der er få af slagsen, da man ikke laver studier på gravide ud fra etiske årsager), viser da også vigtigheden af tilstedeværelsen af kollagen op til og under graviditeten, sådan så livmoderslimhinden og den ekstracellulære matrix (ECM, som hovedsageligt består af kollagen) kan vokse og ændre sig, som den gør massivt under en graviditet. Tal dog altid med din læge, hvis du er i tvivl her.


KILDER TIL KOLLAGEN

Kollagen fås udelukkende fra animalske kilder som kød, æg, skaldyr og fisk. Der findes dog fødevarer fra planteriget, der BIDRAGER på til dannelsen af kollagen:

  • Røde frugter og grøntsager: fx. rødbede, rød peberfrugt, æbler, jordbær, kirsebær.

  • Grøntsager: særligt kål-familien, broccoli og spinat.

  • Fødevarer rige på svovlforbindelse: fx. hvidløg, løg, selleri, tofu samt tilskud af MSM.

  • Bone Broth - suppe på ben.


Comments


bottom of page